Rod

Hej og velkommen til oobi – oprydning og bevidst indretning. Mit første blogindlæg handler om rod sjovt nok, men først lidt om min rejse i rod. Jeg elsker bøger, som i – jeg må have, jeg må eje. Jeg har derfor igennem flere år samlet bøger både skønlitterære bøger og faglitterære bøger, på sit højeste var min samling på over 600 bøger – jeg ved det, fordi jeg så også er sådan en, der skriver alle titler ind i et excelark, så jeg ved, hvad jeg har. Jeg har flyttet de bøger rundt fra Aalborg, til Skørping, til Randers og til Risskov, hvor jeg bor nu. Vi snakker flere hundrede kilo bøger. Da min kæreste og jeg flyttede sammen, var vi to husholdninger, der blev lagt sammen, og så mange møbler er der bare ikke plads til på nogle og 60 kvm. Kærestens møbler var udmærkede, og da det var mig, der flyttede ind til ham, endte de fleste af mine møbler i et depotrum, sammen med den ekstra stavblender, strygejern og elkedel, vi pludselig havde. Hans bogsamling var heller ikke af de mindste, så ikke nok med at vi skulle finde plads til nogle af mine andre ting, vi skulle også finde plads til mine bøger. 

Min Achilleshæl – bøger

Det gik rigtig fint i starten, kærlighed gør blind ikke? Men efter nogle år begyndte jeg at føle mig indeklemt, næsten klaustrofobisk. Der stod møbler rundt langs alle vægge, bøger lå i bunker på hylder og i skabe, det var ikke til at ånde, følte jeg. Det kick-startede min oprydningsmission. Det første jeg begyndte at skære ned på var mine elskede bøger. Først røg de fleste af de skønlitterære bøger – for de er gerne nemme at finde igen på biblioteket, hvis jeg vil læse dem igen. Jeg beholdte kun dem, jeg har læst flere gange, og som jeg ved, jeg får lyst til at læse igen. 

Fagbøgerne var straks værre for mig at sortere i. Et af de spørgsmål jeg stillede mig selv var; dækker flere af mine bøger det samme emne? Er der nogle overlapninger, som gør jeg kan skille mig af med nogle af bøgerne? Det var der selvfølgelig. Dernæst så jeg på, hvor stor sandsynligheden var for, at jeg rent faktisk ville få læst bogen en gang i fremtiden. Ved flere af bøgerne måtte jeg nok erkende, at det ville jeg ikke få gjort. Det var drømmen om at eje den viden, bogen besad, der var mere tiltrækkende, end rent faktisk at skulle tilegne mig den viden. Det lyder som om, det var noget, jeg bare lige gjorde, men det tog mig et par år, og sortering ad flere omgange. I dag er min samling på under 200 bøger. Kæreste blev heldigvis også grebet lidt af oprydningslysten, så han fik sorteret i sine bøger og skilt sig af med ca. halvdelen. Det har givet noget luft i reolen.

Tingene ude i depotrummet nåede at stå der i omkring 9 år og kostede mig ca. 50.000,- i leje af depotrum, før jeg var klar til at skille mig af med dem. Der var et par arvemøbler derude, sammen med drømmen om et hjem med plads til den store brune lænestol, man rigtig kunne putte sig i. Det eneste der er tilbage derude fra er to plastikkasse med barndomsminder og gamle stilehæfter. Om jeg nogensinde bliver klar til at skille mig af med dem, ved jeg ikke, men så er det også i orden. 

Hvad er rod?

Luft og plads er to rigtig gode grunde til at begynde en oprydningsproces. Når foråret kommer får de fleste af os en trang til at åbne alle vinduer og lade den friske forårsluft skylle gennem hjemmet, så der kommer ny energi ind. Samme effekt kan en grundig gang oprydning have på et hjem. Når jeg taler om rod, taler jeg ikke om dynamisk rod, dvs. rodet, der opstår når man er i gang med et syprojekt, rodet efter en børnefødselsdag, eller rodet når man har været syg i tre dage og ikke har orket at vaske op eller vaske tøj. Det er alt sammen rod, der bare er midlertidig. Ting, der er i transit.

Det er det permanente rod, der er tung og energidrænende. Det rod der bare vokser og vokser på spisebordet, så der ikke er plads til at sidde der og spise. Rodet, der gør, man ikke kan lukke klædeskabet. Rodet, der gør, man ikke kan finde, hvad man skal bruge. Rodet, der dækker gæstesengen, så I aldrig inviterer overnattende gæster. Rodet, der forhindre bilen i at være i garagen – osv. osv. osv. Rodet, der koster os penge, fordi vi er nødt til at leje et depotrum eller bygge til, så der også er plads til os selv. Den type rod gnaver i vores samvittighed. Den giver os stress, fordi vi ved, vi burde gøre noget ved det, men vi har ikke overskud til at gå i gang – og hvor skal vi forøvrigt også starte? 

Men det vil bare være så godt at få ryddet op i alle de ekstra ting, vi slet ikke har overblik over. Prøv at forestille dig at komme hjem, og du ved præcis, hvor ungernes badedyr til sommerferien er, og du kan gå lige hen og finde dem uden at skulle flytte julepynt, gamle kontoudtog og stof, du vil sy en nederdel af … engang. Nabokonen har lige inviteret sig selv over til en kop kaffe, og det er bare helt i orden, for der er ikke mere rodet, end der er i et hvert hjem, hvor familier lever og har deres dagligdag. Rengøringen er overstået på den halve tid, for der skal ikke flyttes bunker fra gulvet, så du kan støvsuge. Du kan komme til at pudse vinduer, for vindueskarmene er ikke fulde af papirer, tomme urtepotter, legetøj og ting, der hører til andre steder.

Alle fortjener et hjem, de er glade for

Alle de fordele der er ved at rydde op, er grunden til jeg startede oobi. Jeg har til tider været overvældet og handlingslammet over mit rod, men er ved stædighed, inspirerende bøger og ved at tage en uddannelse som Feng Shui konsulent kommet igennem det meste. Jeg er bestemt ikke færdig med at rydde op, men jeg har fået et godt greb om, hvad jeg kan gøre, når jeg føler mig overvældet – og jeg er forelsket i den energi, det giver, når der er luft og plads omkring mig. Så forelsket at jeg gerne vil hjælpe jer, der føler jer overvældet, som har mistet overblikket, som bliver ved med at akkumulere rod uanset hvor ofte, I rydder op. I fortjener også gaven af et hjem kun fuld af ting, der betyder noget for jer. Ting I aktivt har valgt, skal være i jeres hjem. I fortjener den energi, det giver at kunne overskue sit hjem, at være glad for sit hjem, at føle ro i maven, når der kommer uventede gæster. 

I kan skrive jer på min mailingliste og få besked, når der kommer nye indlæg, eller skriv til mig, om hvad I gerne vil høre om her på bloggen. Sammen får vi jer sat i gang med at sortere og smide ud, sende til genbrug, finde nye pladser til jeres ting – og forhåbentlig bevare den orden I får skabt i hjemmet.

Be the first to reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *