Bevidst indretning

I sidste indlæg handlede det om rod, og hvorfor det er godt at få bund i det permanente rod. Denne gang handler det om bevidst indretning. For hvad mener jeg med bevidst indretning? Mange synes nok, de er ret bevidste om, hvordan deres hjem ser ud, hvilke møbler de har, og hvor de står. Men hvor mange har ikke hvide vægge, fordi det var der, da de flyttede ind? Eller et sofabord man har overtaget efter nogle andre, der købte et nyt, eller man fandt det på tilbud, og så har man ikke tænkt så meget over, om man kan lide det, og om det passer til resten af møblerne. Nogle gange får vi bragt nogle møbler ind i hjemmet, hvor vi har tænkt mere over deres praktiske funktion end om stilen, farven, materialet egentlig er noget, der siger os noget. Vækker det noget I os, når vi ser på det? Er det med til at skabe den stemning i vores hjem, vi ønsker? Og hvad er det egentligt vi ønsker, vores hjem skal udtrykke? 

Feng … hva’ for no’et?

Jeg har en uddannelse som Feng Shui konsulent fra Nordisk Akademi for Lotus Feng Shui. Det vil sige, min indretning er inspireret af filosofien bag Lotus Feng Shui. Når jeg siger Feng Shui, møder jeg gerne blanke blikke, fordi folk ikke ved, hvad det er, eller jeg bliver spurgt om, det ikke er en gang hokus pokus og overtro. For kineserne, der har indrettet efter den klassiske Feng Shui i flere tusind år, og den dag i dag ikke bygger nye huse uden at have konsulteret en Feng Shui konsulent først, er det bestemt ikke hokus pokus. Det er et spørgsmål om at arbejde sammen med de energier, der er omkring os. Lotus Feng Shui er tilpasset vores vestlige kultur, så løsningsforslagene giver mere mening for os, og dermed er mere effektive i vores liv.

Energi

For en vestlig person der ikke umiddelbart er vant til at være bevidst om eller opmærksom på disse energier, kan det hurtigt blive en lidt luftig ting. Men vi kender alle sammen til det at komme hjem til nogen, og man føler sig bare hjemme med det samme, der er en god stemning, en velkommende atmosfære – en god energi. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, at vi bare ikke kan finde os til rettet og slappe af et sted. Det kan være helt nede på møbleniveau, vi har en rigtig lækker lænestol, den står et praktisk sted i et hjørne, og det ser såmænd også fint ud, men den bliver bare aldrig brugt, og vi kan ikke gennemskue hvorfor.

Der vil min påstand være, at der er en ubalance i energien i det område. Noget der gør, at energien er stagneret, for hurtig eller slet ikke når derhen, og derfor kan vi ikke finde ro på det sted. Ved at være bevidst om indretningen kan man sætte gang i energierne eller sænke deres hastighed. Man kan skabe en stemning, der gør det til et fedt sted at være ved simpelthen at ændre på farver, materialer og indretningen i området. Indenfor Lotus Feng Shui (og klassisk Feng Shui) arbejder man med verdenshjørnerne og de 5 elementer (vand, træ, ild, jord og metal). Til dem er der så tilknyttet forskellige energier og farver, former og materialer, som man bruger i de respektive områder for at skabe denne harmoni. Men man kan gøre meget selv ved at blive bevidst om, hvad man kan lide, og hvordan de forskellige farver, materialer og ejendele man har påvirker en.

Skab stemninger

For at blive klogere på hvilken indretning man egentlig ønsker i sit hjem, hvad man godt kan lide, og hvordan man gerne vil have det hele til at hænge sammen, kan en øvelse være at skrive ned de følelser, man gerne vil have, når man træder indenfor i sit hjem eller i et specifikt rum. Det vil ofte være orde som ro, tryghed, glæde o.l. Hvordan skal stedet være for at vække de følelser? Fuld af nips, minimalistisk, midt i mellem, åbent, mørkt, lyst, arvemøbler, moderne møbler, designmøbler, tunge møbler, lette møbler. Man kan også prøve at sætte nogle farver på ordene: lyse, mørke, mønstrede, metalliske og materialer: træ, metal, plastik, eller bomuld, pels, lette stoffer, tunge stoffer. Prøv at lave øvelsen for hvert lokale i hjemmet, det kan jo være, at man gerne vil have nogle mørkere farver og tungere materialer i soveværelset end i stuen, eller at børnene vil have mange livlige farver på deres værelser. Nogle gange kommer man rigtig langt med en spand maling eller nogle ruller tapet. De fleste møbler kan også males eller tilpasses på anden vis, så man ikke nødvendigvis skal ud og købe nyt.

Når man har en fornemmelse af, hvad man egentlig kan lide – og som familie kan man blive nødt til at indgå nogle heftige kompromiser, hvis han nu foretrækker håndlavede træmøbler, og hun foretrækker moderne møbler med stel af metal – bliver det noget nemmere at finde ud af, om det man har, egentlig passer med det hjem, man ønsker, om vægfarven skal ændres, og om spisestuestolene skal ombetrækkes.

Hvor skal skabet stå?

Selve placeringen af møblerne spiller selvfølgelig også en rolle. Hvis man altid slår tåen ind i benet på sofabordet eller løber ind i hjørnet af spisebordet, er de ikke placeret optimalt eller er møblet ikke optimalt til den placering. Det er med til at skabe et irritationsmoment omkring det møbel, som kroppen reagerer på, hver gang den nærmer sig farezonen, og det er ikke en særlig god energi at have i hjemmet. 

Så prøv at se dig om i dit hjem, er der et sted (eller flere) hvor møblerne ikke står særligt hensigtsmæssigt? Et sted hvor det ikke er til at komme forbi? Et sted hvor døren ikke kan åbnes helt, fordi der står noget bag ved den? Prøv at flytte det møbel, du behøver ikke at have et nyt perfekt sted at stille det med det samme, det er bare for at prøve, om du kan mærke en forskel på, hvordan du har det i og med det område, nu da irritationsmomentet er væk. Efter en uges tid, 14 dage prøv at sætte møblet tilbage, hvis du ikke er sikker på, om det har gjort en forskel, at det var væk. Nu vil du sikkert kunne mærke, om det er tid til at finde et helt andet sted til det (eller måske hører det til tak-for-denne-gang kategorien, og du er nu klar til at skille dig helt af med det).

Se dig omkring

Så bevidst indretning er altså at være opmærksom på de ting og møbler, der står rundt omkring i hjemmet. Er du glad for dem? Har de mere i sig, end at de løser et praktisk problem? Passer de sammen med resten af indretningen (er der en rød tråd i indretningen?) Står de placeret, så der er flow i hjemmet? Er du glad for de farver og materialer, du har i hjemmet? Skaber de den stemning/atmosfære, du gerne vil have? Hvad med motiverne på dine billeder, de nips du har stående fremme, løfter de din energi? Vil de eventuelt passe bedre i et andet sted, sammen med nogle andre ting, i en anden sammenhæng? Gå en tur gennem dit hjem og prøv at mærke, hvordan det påvirker dig.

Be the first to reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *